Uit de oude doos: Nordsee Cup Wilhemshaven 1989-94

Werner Westerhoff vond in zijn oude plakboeken een aantal krantenknipsels en foto's uit 1989/1990/1994 over de Internationale Nordsee-Cup in Wilhemshaven, Duitsland.  Bao Trieu en Earl Blijd deden natuurlijk mee aan dit grote, internationale vechtkunstevenement.

 

1990 nordsee 1   1990 nordsee 2

(klik op de afbeeldingen om ze te vergroten)

In 1990 werd Earl Blijd (opnieuw) kampioen bij de black belts met zijn beroemde dronkemansvorm. Het Bao Trieu wedstrijdteam won ook de team-beker.
De Wilhemshavener Zeitung hield een interview met Earl Blijd:

"Ik haat geweld"
Earl Blijd in gesprek met de Wilhemshavener Zeitung

Men noemt hem ook de Panter van Curacao, maar wanneer hij iemand de vloer onder de voeten wegmaait is dat gewoonlijk door zijn ontwapenende glimlach: Earl Blijd, de nieuwe Grandchampion van de Black Belts en zachtmoedige 'dronken' Kung Fu ster van de Antillen. Tussen het opwarmen en talloze felicitaties door vond de 29-jarige Nederlander tijdens de 4e Nordsee-Cup van vechtsportvereniging Lo-Han tijd voor een gesprek met WZ-sport.
Vraag: Sinds wanneer beoefent u Aziatische vechtkunst?
Blijd: Ik ben 10 jaar geleden begonnen. Al als kind interesseerde ik me voor Chinese filosofie en levenskunst.
Vraag: Vechtkunst als filosofie?
Blijd: Het vechten is maar een klein deel van deze kunst. Centraal staan concentratie, controle over je eigen gezonde lichaam, rust, zelfverzekerdheid en beheersing -- oftewel, hoe je een betere mens kunt worden.
Vraag: Kan je daarvan leven?
Blijd: Sinds 7 jaar leid ik een vechtkunstschool in Groningen: Kung Fu en zelfverdediging voor vrouwen en ouderen. Ik geef seminars —ook hier bij Lo-Han—, reis naar toernooien in Zwitserland, Oostenrijk, België. Met de Chinese gemeenschap in Nederland heb ik goede contacten, zodat ik in weekeinden optredens zoals de Leeuwendans kan geven. Maar in december ga ik terug naar de Cariben, want daar woont mijn familie.
Vraag: Hoe verklaart u uw succes?
Blijd: Echt alleen door hard werken. Minimaal 6 uur per dag!
Vraag: Heeft vechtkunst toekomst?
Blijd: Er zijn steeds meer mensen mee bezig; in mijn school is de vraag groter dan het aanbod. Opvallend is het groeiende aandeel vrouwen, zij hebben vaak vooral voorkeur voor de zachtere vechtkunststijlen.
Vraag: Hoe denkt u over Kung Fu in Hollywood?
Blijd: Ik haat het geweld en al die wapens in de film! Van de filosofie en de technieken van Kung Fu vind je bijna niets terug. Het is natuurlijk totale onzin dat je vanuit stand 5 meter zou kunnen springen...  Er zijn maar weinig goede films, zoals "De Dochter van de Meester" **.
Vraag: Heeft u uw vechtkunst al eens in de praktijk moeten toepassen?
Blijd: Nog nooit. Het zat er soms dichtbij, maar tot nu toe kon ik steeds met woorden overtuigen. Ik vecht niet graag. Laat ze me maar als lafaard zien, ik weet immers wie ik ben en wat ik kan.

** Meer info over deze film vind je hier en hier.

Hieronder aankondigingen voor de Nordsee-Cup 1994
(in het midden met Emmanuel Bettencourt)

1990 nordsee 3  1990 nordsee 4  1990 nordsee 5

En een aantal oude foto's van Earl in actie tijdens zijn optredens bij de Nordsee-Cup:

1990 nordsee eb1  1990 nordsee eb2

1990 nordsee eb3  1990 nordsee eb4

Spreuk BTB