Bao Trieu Nieuws - Overig

Bao Trieu Nieuws (BTN) is ons verenigingsblad. De Bao Trieu Nieuws komt 3 of 4 keer per jaar uit, en staat boordevol informatie over Chinese gevechtskunst, activiteiten van Bao Trieu, Chinese cultuur, en andere vechtkunsten.  Als je lid bent van Bao Trieu ontvang je de BTN gratis. 
Een aantal van de artikelen uit BTN vind je terug op onze website. Als een artikel rechtstreeks te maken heeft met een van onze activiteiten vind je het artikel daar vermeld; hieronder vind je overige interessante artikelen uit de BTN.

11/6/2023: Konrad Kozubowski op bezoek

Konrad Kozubowski uit Polen, meervoudig kampioen kumite en kata Kyokushin Karate, gaf op 10 juni 2023 een aantal seminars bij Dojo Kyocho uit Delfzijl.  Op de terugreis kwam hij even langs om Bao Trieu Sportcentrum te bekijken. 

Lees meer...

Spechten bij Bao Trieu!

Omdat we nu meer en meer buiten trainen, vallen ze ons echt op: sinds de corona-tijd hakken en roffelen veel meer spechten in de grote bomen rondom Bao Trieu Sportcentrum! Een mooie aanleiding om wat meer te weten te komen over deze bijzondere vogels. Hoe zien ze eruit, en hoe komt het dat spechten zo lang en hard met hun snavel kunnen roffelen zonder hoofdpijn te krijgen? 
Lees meer... | bekijk Het Klokhuis

2020, Jaar van de Rat

2020 is het Jaar van de Rat. Aan mensen die in dit jaar (of 12 jaar daarvoor, dus in bijv. 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, of 2008) geboren zijn, worden specifieke kenmerken toegekend.  
Lees meer...

Je lenigheid verbeteren!

Hoe kan je op een goede manier je lenigheid verbeteren? Dit artikel legt uit hoe je verantwoord en succesvol kunt strekken.
Lees meer...

De Chinese Muur

Een heel bijzonder bouwwerk: de Chinese Muur! Ruim 6000 km lang, en een van de grootste bouwprojecten uit de geschiedenis van de mensheid, en een van de zeven wereldwonderen.
Lees meer...

Chinese Deurgoden

Bij het Lente Festival (Chinees Nieuwjaar) spelen de deurgoden ook een belangrijke rol: ze houden kwade geesten buiten, beschermen de familie en brengen vrede en geluk in het nieuwe jaar.
Lees meer...

Het Varken, Chinees sterrenbeeld

2019 is het jaar van het Aarde Varken. Het varken is het twaalfde teken in de Chinese astrologie, en is gul, hardwerkend, behulpzaam, een genieter en ...
Lees meer...

Viering van Chinees Nieuwjaar

Nog meer informatie over Chinees Nieuwjaar: de rol van de keizer, de kleur rood, het verjagen van het monster Nian, rode enveloppen, een chaotische maand en traag internet.
Lees meer...

Chinees Nieuwjaar of Lentefestival

Chinees Nieuwjaar of het Lentefestival is het belangrijkste Chinese feest. Maar hoe zat het ook alweer met deurgoden, de keukengod, nieuwjaarscake, rode zakjes met geld en andere gebruiken?
Lees meer... | Nieuwjaarsfeitjes

Hello China! Korte filmpjes over China...

2017 hello chinaOp YouTube vond Earl "Hello China!", een speciaal kanaal met 100 korte video's die gezamenlijk een heel mooi beeld geven van de traditionele Chinese cultuur.
Om de keuze wat makkelijker te maken heeft Earl 50 filmpjes uit de lijst geselecteerd en op (aflopende) volgorde gezet. Een echte aanrader!

Lees meer...

Biografie van Earl Blijd

Fabiënne Röben schreef voor haar studie Geschiedenis een biografie over Earl Blijd, de Panter van Curacao.
Lees meer...

Chinese Nieuwjaarsgerechten

Bij de viering van Chinees Nieuwjaar spelen gerechten een belangrijke rol. Achter elk gerecht schuilt een symbolische betekenis.
Lees meer...

Zo versier je je huis

Tijdens Chinees Nieuwjaar worden allerlei versieringen gebruikt als symbool voor geluk en voorspoed. Lees meer over fai chun, doufang, chunlian, chuntiao, en andere symbolen.
Lees meer...

De Hakka - een subgroep Han Chinezen

Veel van de Nederlandse Chinezen hebben oorspronkelijk een Hakka-achtergrond. Deze bijzondere groep Chinezen heeft vaak een enorme reislust aan de dag gelegd.
Lees meer...

Geluksnummers in China

In China spelen nummers een belangrijke rol, maar de associaties daarbij zijn heel anders dan wij in het westen gewend zijn.
Lees meer...

Aksel Cijntje wil naar de Paralympics !

Aksel Cijntje heeft een droom: hij wil met zijn handbike in 2020 aan de paralympics in Tokyo meedoen. Trainen bij Bao Trieu is een goede voorbereiding voor hem.
Lees meer...

Opening Tigersfestival

Woensdag 21 september 2016 was Earl Blijd uitgenodigd om het Tigersfestival in Utrecht te openen. Het Tigers-programma is gericht op peuters en kleuters; Earl is hiervan ambassadeur.
Lees meer...

Publieksdag "Meerderheid aan Minderheden"

In de Nieuwe Raadzaal van het gemeentehuis Groningen vond onder de titel "Een meerderheid aan minderheden - werken aan een duurzaam sociaal leefklimaat" een interactief Publieksdebat plaats. Earl was uitgenodigd als ‘rolmodel’ in dit debat te fungeren.
Studente Fabiënne Röben volgde het debat en schreef er een verslag over; video's van het debat vind je hier.
Lees meer...

Aksel Cijntje traint bij Bao Trieu

Sinds een tijdje traint Aksel Cijntje bij Bao Trieu. Aksel heeft een complete dwarslaesie. Bij Bao Trieu werkt hij o.l.v. Earl Blijd o.a. aan boksen en met de ringen te trainen, waardoor hij zijn spieren op een nieuwe manier gebruikt. Hierbij wat meer informatie over deze bijzondere gedreven sporter.
Lees meer...

William "Junior" Millerson - Mr Wadokai Karate

Tijdens zijn verblijf op Curacao in april 2016 sprak Earl Blijd met William "Junior" Millerson. Zijn bijnaam Mister Wadokai Karate geeft al aan dat Millerson een autoriteit op karate-gebied is, niet alleen op Curacao maar zeker ook daarbuiten. BTB'er Kyra ter Veer zocht Millerson's vechtsportcarriere uit.
Lees meer...

Leven en trainen met astma

BTB'er Myrthe de Vries had zoveel last van haar astma dat ze moest revalideren in Beatrixoord. In dit artikel vertelt ze over haar ziekte, haar revalidatieperiode, en hoe dat eigenlijk is, als je moet leven met een chronische ziekte.
Lees meer...

Earl Blijd beschermheer Martial Arts Tigers

Op 11 juli 2015 is Earl Blijd, trainer/coördinator van Bao Trieu / Blijd, geïnstalleerd als beschermheer van Tigers Nederland. Harry van Schaik van Tigers Nederland legt uit wat dit bijzondere programma voor kleine kinderen inhoudt.
Lees meer...

Schaap, Ram of Geit?

Op 19 februari 2015 startte volgens sommigen het Chinese Jaar van het Schaap, anderen zeggen Ram of Geit. Hoe zit dat nu met dit achtste dier uit de Chinese dierenriem? En hoe wordt dit jaar in andere Aziatische landen genoemd?
Lees meer...

Touwtjespringen

Touwtjespringen is een geliefde trainingsvorm in de vechtsporten. Waarom is touwtjespringen eigenlijk zo goed? Daar zijn 10 goede redenen voor.
Lees meer...

Bronwater vs Rivierwater

Eén van de eerste lessen die over het algemeen aan Chinese Kung Fu - studenten wordt gegeven, is dat "bronwater niet mengt met rivierwater". Daarmee wordt verwezen naar de overtuiging dat vechtkunstbeoefenaars en in-te-huren gangsters twee verschillende zaken zijn, die niet met elkaar kunnen samengaan. Maar in de wereld van de vechtkunst zijn er maar een paar manieren om beroepsmatig geld te verdienen. En in het huidige China is de keuze voor lijfwacht in het topsegment één van de lucratievere keuzes.
Lees meer...

Trainen met Stone Locks

In het Oude China werd o.a. getraind met enorme stenen hangsloten, een soort voorlopers van kettle bells. Myrthe de Vries schreef erover, en tijdens het trainingsweekend 2014 liet Xiangye Li er een indrukwekkende demonstratie mee zien.
Lees meer ...

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar (of het Lentefeest) is het belangrijkste feest in China. Het vraagt de nodige voorbereiding om Chinees nieuwjaar goed te vieren. Ook zijn er veel gewoonten en gebruiken: dingen die je wel of juist niet moet doen in de periode rondom Chinees Nieuwjaar.
Bij Bao Trieu / Blijd houden we elk jaar een Chinees Nieuwjaarsviering; meer informatie daarover vind je hier.
Lees meer ...

Chinese Feestdagen

China kent een behoorlijk aantal feestdagen. Vaak hebben ze een relatie met de seizoenen en/of met landbouwactiviteiten (zaaien, wieden, oogsten). Voorbeelden van Chinese feesten zijn: Chinees Nieuwjaar, Lantaarnfeest, Gravenfeest, Drakenbootfeest, Hellefeest, Maanfeest (of: Midherfstfeest), Feest van de Winterzonnewende.
Lees meer over Chinese feestdagen | Maanfeest 

Chinese Kalender & Horoscoop

De Chinese kalender is gebaseerd op de maan en kent een cyclus van 60 jaar.  Elk jaar staat in het teken van één van de twaalf dierentekens; deze wordt gecombineerd met één van de vijf elementen. Een jaar bestaat uit twaalf maancycli. Voor de Chinese horoscoop is ook het teken van belang dat hoort bij het uur van je geboorte: je ascendant of reisgezel.
Lees meer over de Chinese Kalender | Chinese Horoscoop 

Chinese Theecultuur

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog was thee de meest populaire drank in Nederland. We hebben het drinken van thee overgenomen uit China.  De Chinese theecultuur is de oudste theecultuur ter wereld. Thee werd er oorspronkelijk vooral door adel en geleerden gedronken; later breidde de consumptie van thee zich uit over de hele bevolking.
Lees meer over thee | Chinese theecultuur

Traditionele Chinese Geneeskunst

Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) is de oudste beschreven geneeswijze ter wereld. TCG wordt al duizenden jaren toegepast en ontwikkelt zich nog steeds. In het westen kennen we vooral acupunctuur, maar TCG is veel breder! BTB'er Jente Klok beoefent TCG en schreef hierover voor Bao Trieu Nieuws een serie artikelen.
Lees meer: introductie TCG | acupunctuur | Chinese kruiden 

Gu, de Chinese Trommel

Zowel bij leeuwendansen als bij drakendansen is hij onontbeerlijk: Gu, de Chinese trommel.
Lees meer ...

Over de Tijd in China

In het Oude China werd tijd gemeten met staafjes wierook of een waterklok. De Chinese kalender ziet er op het eerste gezicht voor ons wellicht ingewikkeld uit, maar combineert —net als in het westen— het zonnejaar en de maan-maand. Dit resulteert o.a. in schrikkelmaanden.
Lees meer ...

Innovaties in (vecht)sporten

Carl Blijd woonde het NOC/NSF Sportmarketingcongres "Doorbraak in de Sportmarkt" bij, en zag daar de interessante presentatie "Innovaties in de marketing van sport" van prof. dr. Maarten van Bottenburg. Innovatie binnen sporten blijkt minimaal te zijn, en als er geïnnoveerd wordt is dat eerder afkomstig van commerciële aanbieders dan van sportverenigingen. Wat kunnen de gevechtskunsten hiermee?
Lees meer ...

Friendlies: mascottes van Beijing OS 2008

Voor de Olympische Spelen van 2008 in Beijing heeft China maar liefst vijf mascottes geïntroduceerd. We stellen ze aan je voor: Huanhuan de Olympische Vlam, Beibei de Vis, Jingjing de Panda, Yingying de Antilope, en Nini de Zwaluw.
Lees meer ...

Stretchen of niet?

Voor veel sporters is het een ritueel: vooraf, achteraf en/of tussen het sporten door je spieren goed rekken. Maar er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat stretchen de prestatie negatief kan beïnvloeden. Hoe zit dat nu, wat kan je het beste doen?
Lees meer ...

Vijf manieren om je techniek te verbeteren

Om beter te worden in vechtkunst is er geen magische formule, maar wel zijn er een vijftal manieren die je op elk niveau toe kunt passen om je vechtkunsttechnieken te perfectioneren en je vechtkunst effectiever te beoefenen.
Lees meer ...

Systema - Russische Martial Art

Bij de trainingsweekenden van Bao Trieu wordt regelmatig een workshop Systema gegeven, een zeer goed onderbouwd, praktijkgetest vecht- en gezondheidssysteem. Jan Bloem is eraan verslingerd geraakt, en vertelt over achtergronden en principes van dit systeem.
Lees meer ...

De Kunst van het Kiezen

Tegenwoordig moeten we op veel vlakken kiezen. Welke producten kopen we, welk onderwijs volgen we, welke baan willen we, welke relaties, enz. Doordat we zelf kunnen kiezen voelen we ons vrij en gelukkiger, is het idee. Maar dat blijkt niet zo te zijn! Hoogleraar Barry Schwartz vertelt in zijn boek De paradox van de keuzes: hoe teveel een probleem kan zijn dat een teveel aan keuzemogelijkheden tot stress, ontevredenheid en zelfs een depressie kan leiden. Schwartz legt uit hoe dat komt.
Lees meer ...

Tellen met de handen

In China gebruikt men speciale handgebaren om te tellen. Deze gebaren zijn erg handig om een prijs na te gaan of daarover te onderhandelen.
Lees meer ...

Rekoefeningen

Rekoefeningen kennen we allemaal, maar waarvoor doe je ze eigenlijk, hoe lang moet je rekken, hoe vaak, en zijn er nog meer richtlijnen?
Lees meer ...

Hersenletsel bij Boksers en Voetballers

Op verzoek van de staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad advies gegeven over hersenletsel bij boksers en voetballers: hoe vaak komt dit voor, hoe kan je hersenletsel vaststellen en wat kan gedaan worden om hersenletsel bij het sporten te voorkomen?
Lees meer ...

Theory of Mind en Chinese Kinderen

Theory of Mind (ToM), oftewel sociaal snapvermogen, is een belangrijke voorwaarde voor het begrijpen van je sociale omgeving en het vertonen van sociaal vaardig gedrag. Naast taalstoornissen en intelligentie kunnen ook opvoeding en cultuur van invloed zijn op de ToM-ontwikkeling van een kind. Studente Jessy Teng heeft onder begeleiding van psychologe Els Blijd-Hoogewys onderzoek gedaan naar Theory of Mind bij Chinese kinderen in Nederland.
Lees meer ...

De kracht en magie van Drakenbootraces

Het is een prachtig gezicht, om in een lange slanke boot met drakenkop een groep peddelaars eendrachtig op de maat van de drummer de boot te zien voortbewegen. Lees meer over het dubbel 5 festival, de zelfmoord van de geliefde minister Chu Yuan, en de drakenboot.
Lees meer ...

De Acht Onsterfelijken

Het taoïsme kent acht onsterfelijken, "The Eight Immortals". In dit artikel leer je ze alle acht kennen: naam, afbeelding, geschiedenis en hoe ze tot de Onsterfelijken zijn gaan behoren.
Lees meer ...

Chi Kung Ademhalingsoefeningen

Chi Kung (Qigong) oefeningen kunnen preventief en genezend werken. Lichaamshouding, ademhaling en controle van de geest zijn daarbij erg belangrijk. 
Lees meer ...

Spreuk BTB