Op deze pagina vind je het laatste nieuws over Bao Trieu / Blijd en onze activiteiten.

BTB'ers doen regelmatig aan wedstrijden mee. Hieronder vind je wedstrijdresultaten en -verslagen.

Het demoteam van Bao Trieu / Blijd geeft vaak demonstraties, in wisselende omstandigheden, voor groot of klein publiek. Hieronder wordt van een aantal van deze demo's verslag gedaan.

Over de activiteiten van Bao Trieu / Blijd verschijnen regelmatig artikelen in de pers. Hier vind je de meest aansprekende voorbeelden.

Veel BTB'ers maken verre reizen, wonen een periode in een ver buitenland of maken op een andere manier interessante dingen mee. Een aantal van hen heeft daarvan speciaal voor Bao Trieu verslag gedaan. Hieronder kan je lezen hoe het hen vergaan is.

Bao Trieu / Blijd geeft regelmatig workshops, cursussen, clinics, ... voor bijvoorbeeld scholen en instellingen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

Bao Trieu Nieuws (BTN) is ons verenigingsblad. De Bao Trieu Nieuws komt 3 of 4 keer per jaar uit, en staat boordevol informatie over Chinese gevechtskunst, activiteiten van Bao Trieu, Chinese cultuur, en andere vechtkunsten.  Als je lid bent van Bao Trieu ontvang je de BTN gratis. 
Een aantal van de artikelen uit BTN vind je terug op onze website. Als een artikel rechtstreeks te maken heeft met een van onze activiteiten vind je het artikel daar vermeld; hieronder vind je overige interessante artikelen uit de BTN.

Wushu vereniging Bao Trieu Blijd

rond-trieuBao Trieu is opgericht in 1979 in Groningen door Sifu Trieu Trung La. Sifu La had in Vietnam gevechtskunsten gestudeerd aan vechtkunstschool Bao Truyen van Professor Nguyen-Dinh-Bao. Op deze school werden verschillende gevechtskunsten beoefend, zoals Judo, Karate, Vo Vietnam en Kung Fu. Na een examen van 4 dagen behaalde Sifu Trieu Trung La daar zijn tweede leraargraad.
In 1983 benoemde Sifu La Earl Blijd tot zijn assistent. Een jaar later, in 1984, kondigde Sifu La aan dat hij wilde stoppen en nam Earl Blijd zijn taken over. Earl is ook nu nog de hoofdtrainer en coördinator van Bao Trieu/Blijd.
Bao Trieu was lang gehuisvest in het Platformtheater aan het Boterdiep in Groningen. In 2001 ging een lang gekoesterde wens in vervulling: de vereniging kreeg een eigen lokatie aan de Spicastraat in Groningen: Bao Trieu Sportcentrum.

Hieronder vind je teksten, stukjes film en foto's die met de oudere geschiedenis van onze vereniging te maken hebben.

Disclaimer

Trainen bij Bao Trieu / Blijd

Onder Kung Fu verstaan we vooral de traditionele Chinese gevechtskunst. De gevechtsstijl die van oudsher bij Bao Trieu/Blijd wordt beoefend en die we van Sifu Trieu hebben geleerd, is het Hung Gar. Hieronder vind je artikelen over deze stijl, en over andere traditionele Chinese gevechtskunsten.
Wushu is de correcte benaming voor de Chinese vechtkunst. In de praktijk wordt de term Wushu echter vooral gebruikt voor de moderne gestandaardiseerde stijlen van de Volksrepubliek China. Trainer Earl Blijd heeft deze stijlen geïntroduceerd bij onze vereniging. Hieronder vind je artikelen over de moderne gestandaardiseerde Wushu-stijlen.
earl boxingwebsiteboksen robert bikkesBoksen zou je zo op het eerste gezicht waarschijnlijk niet verwachten bij een Wushu / Kung Fu - school. Toch waren er goede redenen om een aantal jaren geleden te beginnen met bokstrainingen:
- Boksen kent een goede traditie van stevige conditietrainingen,
- Kennis en beheersing van bokstechnieken helpt m.n. de Sanda-vechters van Bao Trieu / Blijd om hun vechttechnieken te verbeteren.

 

Onder leiding van bokstrainer Robert Bikkes wordt eerst op een stevige manier aan de conditie gewerkt; vervolgens gaan de bokshandschoenen aan om bokstechnieken te oefenen. De tijden van de bokslessen zijn te vinden op het lesrooster.

Naast de reguliere trainingen verzorgt de Cubaanse bokstrainer Santiago Gonzales-Cintra regelmatig boksworkshops. Ook is hij vaste gastdocent tijdens het jaarlijkse trainingsweekeind van Bao Trieu / Blijd.

In de onderstaande documenten vind je meer informatie over de boksen en de bokslessen bij Bao Trieu / Blijd.

Sanshou (vrij vechten) is de officiële naam van het sparringssysteem dat wordt beoefend in China. Maar de meest gebruikte term voor het wedstrijdvechten is Sanda.
Het Sanda is een vrij compleet vechtsysteem, want naast been- en bokstechnieken zijn er ook worpen toegestaan. Het is echter verboden knie- en elleboogtechnieken, slagen met de open hand, kopstoten en aanvallen naar het kruis, de rug, het achterhoofd en de gewrichten, te maken. Lowkicks zijn wel toegestaan. Hieronder vind je meer informatie over Sanda.

zelfverdediging carlWinnen zonder te vechten (Sun Tzu, 500 BC)
Bij de zelfverdedigingslessen van Bao Trieu / Blijd leer je technieken waarmee je jezelf kunt verdedigen en uit benarde situaties kunt komen. Via het oefenen van basistechnieken krijg je een beter gevoel van je (lichamelijke) mogelijkheden en voel je je zekerder; daarnaast oefen je speciale technieken om te voorkomen dat je klem wordt gezet, en los te komen als iemand je vastpakt. De lessen worden gegeven door Carl Blijd en Earl Blijd, beiden zeer ervaren docenten in zelfverdediging.
Hieronder vind je meer informatie over zelfverdediging en gebruikte technieken.

Het demoteam van Bao Trieu / Blijd voert vaak leeuwendansen uit met één of meer leeuwen, begeleid door live muziek op trommel, gong en bekkens. Hieronder vind je meer informatie over deze eeuwenoude Chinese traditie om geluk en voorspoed te brengen.

De Drakendans is een van de meest spectaculaire onderdelen van de Chinese gevechtskunst. Het drakendansteam beweegt de delen van de draak synchroon of vlak na elkaar. Daardoor ontstaan de prachtigste figuren en lijkt de draak tot leven te komen. Een drakendans brengt geluk en voorspoed. In China wordt de drakendans dan ook bij alle nationale feestdagen en evenementen opgevoerd. In onderstaande artikelen vind je meer informatie over de drakendans.

tjq btbOok Taiji (Tai Chi) maakt onderdeel uit van Chinese gevechtskunst (Wushu). Natuurlijk is taiji goed voor je gezondheid en je ontspanning, maar taiji is oorspronkelijk toch echt een vechtkunst! Bij Bao Trieu / Blijd wordt taiji voornamelijk in cursusvorm gegeven (zie hiervoor de agenda). Ook tijdens het jaarlijkse trainingsweekend komt Taiji ruimschoots aan bod.

In de artikelen hieronder vind je meer informatie over taiji en andere vormen van interne Wushu.

Tijdens de reguliere lessen van Bao Trieu / Blijd wordt regelmatig aan sparring gedaan. Hiermee leer je om je vechtsporttechnieken in series tegenover een sparringspartner toe te passen, zowel als oefening als in een minder voorspelbare vrije situatie. Mocht je aan sparringswedstrijden willen deelnemen, dan kan je bij Bao Trieu zowel voor het punt-stop als voor het continuous systeem oefenen.

tgmt jamestgmt james tekeningOnder de vlag Top Gym Muay Thai kan je bij Bao Trieu ook trainen in Thaiboksen. De lessen van Top Gym Muay Thai worden gegeven door  James Bergtop, die in zijn rijke vechtsportverleden in Suriname en Nederland een schat aan ervaring heeft opgedaan. Op het lesrooster kan je vinden wanneer de lessen worden gegeven.
Hieronder vind je meer informatie over Thaiboksen.

Demos

Bao Trieu / Blijd verzorgt al jarenlang op hoog niveau demonstraties, workshops en cursussen in zeer uiteenlopende situaties. Hieronder vind u een aantal hoogtepunten uit onze geschiedenis.

Het demoteam van Bao Trieu / Blijd is internationaal bekend om zijn spectaculaire shows en optredens, waaronder traditionele Chinese Leeuwendansen en Drakendansen. Zowel het volwassenen- als het jeugd-demoteam kan een groot aantal verschillende Wushu-stijlen laten zien, met vuistvormen, wapenvormen en ingestudeerde gevechten. Ook de optredens met Chinese trommels maken veel indruk. Iedere demo wordt op maat gemaakt en in overleg afgestemd op de betreffende situatie, bijv. de grootte van het podium, het verwachte publiek, en het onderwerp van het evenement waarvan de demo deel uitmaakt. Bao Trieu / Blijd denkt hierbij graag met u mee!
Wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons op.
Hieronder vind u een aantal voorbeelden van demo's die Bao Trieu / Blijd in de loop der jaren heeft gegeven; meer demo's vindt u hier.

 

Bao Trieu / Blijd geeft geregeld workshops of gastlessen bij bijvoorbeeld scholen of evenementen, voor kleinere of grote groepen, van jong tot oud. Mogelijke onderwerpen variëren van een basisles Kung Fu tot zelfverdedigingstechnieken of een kennismaking met leeuwendans of drakendans en nog veel meer. De workshop kan plaatsvinden op uw eigen lokatie of bij Bao Trieu Sportcentre in Groningen. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van een workshop of gastles, neem dan contact met ons op!
Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van workshops en gastlessen die Bao Trieu / Blijd in de loop der jaren heeft uitgevoerd.

Bao Trieu / Blijd geeft regelmatig cursussen voor opdrachtgevers, bijvoorbeeld scholen. Een cursus wordt in overleg met de opdrachtgever zo ingevuld dat deze optimaal is ingericht voor de cursusdeelnemers. Mogelijke onderwerpen variëren van een kennismakingscursus Kung Fu tot een cursus bokstechnieken of een cursus drakendans, en nog veel meer. Een cursus kan plaatsvinden op uw eigen lokatie of bij Bao Trieu Sportcentre in Groningen. Denkt u erover een cursus door ons te laten verzorgen, neemt u dan contact met ons op!
Een aantal voorbeelden van cursussen die Bao Trieu / Blijd de afgelopen jaren heeft gegeven, vind u hieronder.

Aggression Management is een specifieke trainingsmethode om kennis en vaardigheden te leren in het omgaan met agressieve personen. Vanuit Bao Trieu / Blijd is Carl Blijd, forensisch kinder- en jeugdpsychiater en zelfverdedigingsdocent, hierbij het aanspreekpunt.
Hieronder een aantal artikelen over agressiemanagement.

Leden
Lestijden
De groet
Assistenten
Huisregels

Op deze pagina vind je de antwoorden op een aantal vaakgestelde vragen.
Staat je vraag er niet bij of is je vraag nog niet volledig beantwoord? Gebruik dan het contactformulier

kids_lintBao Trieu / Blijd kent een actieve jeugdgroep. Zowel kinderen (6 - 12 jaar) als jongeren (13 - 18 jaar) trainen hard en beoefenen het Wushu met veel plezier. Het Jeugd-demoteam treedt ook zeer regelmatig op.

Op deze pagina vind je informatie die speciaal bedoeld is voor onze kids. Verder kan je natuurlijk kijken bij de informatie over de Jeugdkampioenschappen Wushu / KungFu die we elk jaar in december organiseren. Veel leesplezier !

Basisvormen

Contact
Locatie
Evenementen Wushu vereniging Bao Trieu Blijd

Elk jaar organiseert Bao Trieu/Blijd rond de zomer, meestal in de maand juni, een trainingsweekend, waar je onder leiding van een aantal geweldige gasttrainers je kunt verbeteren in een specifieke vechtkunst of juist eens met een nieuwe vechtkunst kunt kennismaken. Lees hieronder meer over dit speciale evenement.

Als school in Chinese vechtkunsten heeft het Chinees Nieuwjaar speciale betekenis voor Bao Trieu / Blijd. Traditiegetrouw organiseren we dan een viering van Chinees Nieuwjaar — een speciaal evenement waarop een groot aantal leerlingen van Bao Trieu / Blijd hun kunnen laten zien. Lees hieronder meer over onze vieringen  van Chinees Nieuwjaar.

kids_lint De BTB Wushu Kampioenschappen voor Jeugd & Junioren hebben een lange traditie. Ging het eerst om clubkampioenschappen, door de jaren heen zijn steeds meer andere scholen deel gaan nemen aan dit speciale evenement voor jeugd en jongeren van 6 - 16 jaar. De BTB Jeugdkampioenschappen vinden jaarlijks plaats in de maand december, op een zondag tussen Sinterklaas en Kerst.
Lees hier meer over onze Jeugdkampioenschappen.

Bao Trieu / Blijd organiseert regelmatig cursussen, bijvoorbeeld Taiji, Vechtkunst voor Jongeren met een Beperking, of cursussen voor ouderen. Hier lees je er meer over !

Naast de vaste BTB Evenementen en workshops of cursussen in vechtkunst, organiseren we af en toe ook andere zaken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van wat we de afgelopen jaren zoal georganiseerd hebben.

Bao Trieu / Blijd organiseert regelmatig workshops over Chinese vechtkunsten en aanverwante activiteiten. Hieronder vind je meer informatie over deze workshops.

In de loop van ons lange bestaan heeft onze vereniging al heel wat te vieren gehad! Hier lees je meer over onze verschillende jubilea.

Facebook

Spreuk BTB