Kung Fu

Onder Kung Fu verstaan we vooral de traditionele Chinese gevechtskunst. De gevechtsstijl die van oudsher bij Bao Trieu/Blijd wordt beoefend en die we van Sifu Trieu hebben geleerd, is het Hung Gar. Hieronder vind je artikelen over deze stijl, en over andere traditionele Chinese gevechtskunsten.

Frank's ervaringen bij Bao Trieu

Frank is nu bijna een jaar lid van Bao Trieu. Hij beschrijft zijn overgang van Japanse naar Chinese gevechtskunst, en wat hem zo bij Bao Trieu aanspreekt.
Lees meer...

Chinese MMA-vechter ontmaskert "Kung Fu meesters"

Sommige Kung Fu meesters in China beweren over bijzondere krachten te beschikken. MMA'er Xu Xiaodong vindt dat deze 'nep Kung Fu' de echte vechtkunst bezoedelt, en daagt deze 'meesters' een voor een uit. Dit leidt tot controverse in China, maar ondanks allerlei tegenwerking volhardt Xu Xiaodong is zijn missie deze leraren te ontmaskeren.
Lees meer...

Waarom nog met wapens trainen?

Waarom zou je nog met wapens trainen? Is dat niet totaal achterhaald, ouderwets en nutteloos? Nee, dus! Trainen met wapens verdiept je vechtsporttraining en geeft een uitvergroting van je vaardigheden.
Lees meer...

Wudang Kung Fu

Wudang Kung Fu is een van de meest bekende stijlen van traditionele Kung Fu. Het is een interne stijl van vechten, gebaseerd op de filosofie en handelingswijze van het Taoïsme, en vernoemd naar het Wudang gebergte.
Lees meer...

De Houten Bank: meubel en wapen

Het wapenarsenaal van Chinese vechtkunst is veel uitgebreider dan je zou denken. Stok, speer en zwaard natuurlijk, maar ook een alledaags meubelstuk: de houten bank. Veelzijdig en bijzonder goed inzetbaar!
Lees meer...

De Chinese Waaier

Bij Bao Trieu kennen we de waaier natuurlijk als wapen, maar daarnaast kent de waaier nog veel meer toepassingen in de Chinese cultuur.
Lees meer...

Fu Chen: vliegenmepper

De Fu Chen, een stok met zweep van paardenhaar, wordt vooral toegepast bij Wudang Kung Fu. Het wapen combineert hard met zacht.
Lees meer...

Maansikkelmessen

Maansikkelmessen (Crescent Moon Knives) bestaan uit twee elkaar kruisende maansikkels, waardoor vier gekromde, klauwachtige punten ontstaan. Ze worden vooral gebruikt bij Baguazhang.
Lees meer...

Ringen: een traditioneel trainingsmiddel

In het Hung Gar en andere zuidelijke kungfu-stijlen worden traditioneel ringen gebruikt als trainingsmiddel om o.a. onderarmen en polsen te versterken.
Lees meer ...

IJzeren Tijger Palm Training

Bij IJzeren Tijger Palm Training (Foe Tid Jeung Gong) volgens de Hung Gar worden vijf slagen (technieken) met de handen geoefenend op zakjes gevuld met rijst, bonen of zaadjes.
Lees meer ...

Mui Fa Jong - Pruimebloesempalen

Bij het uitvoeren van alle traditionele stijlen Kung Fu zijn het voetenwerk en de standen erg belangrijk. De pruimebloesempalen vormden traditioneel een goed hulpmiddel om tot goede standen te komen.
Lees meer ...

De Ketting

De Chinese ketting is weliswaar als wapen minder bekend dan stok of zwaard, maar wordt door velen als het meest spectaculaire en adembenemende wapen uit de Chinese gevechskunsten gezien.
Lees meer ...

 

Waarom vormen?

Bij Chinese Gevechtskunst is het beoefenen van vormen (schijngevechten, met of zonder tegenstander) een belangrijke rol. Waarom eigenlijk? Wat heb je aan zo'n schijngevecht? Een BTB'er beschrijft wat ze van vormen leert.
Lees meer ...

Se Me Hok

Se Me Hok is een traditionele vorm uit het Hung Gar, die Slang-, Kat- en Kraanvogel-gevechtstechnieken combineert. De vorm stamt af van "Shaolin's vijf vuisten".
Lees meer ...

Hung Gar

De basisstijl van Bao Trieu / Blijd is de traditionele Zuidchinese gevechtsstijl Hung Gar. O.a. de lange groet, het eerste en tweede vierkant, Sieuw Hung Kuen, Se Me Hok en Kleine Tijger, maar ook onze mes-, vlindermes- en breedzwaardvormen zijn afkomstig uit Hung Gar. In dit artikel meer achtergrondinformatie over deze gevechtsstijl.
Lees meer ...

Wushu of Kung Fu?

In het Westen is Chinese gevechtskunst bekend geworden onder de benaming "Kung Fu", maar in China zelf wordt daarvoor meestal "Wushu" gebruikt. Wat is het verschil, en wat betekenen deze termen eigenlijk? 

Lees meer...

Spreuk BTB