Earl Blijd - Trainer en coördinator van Bao Trieu/Blijd

eb_frontaal

Earl Blijd werd in 1960 geboren in Willemstad, Curacao. In 1978 kwam Earl naar Nederland om scheikunde te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een jaar later leerde hij Kung Fu leraar Trieu Trung La kennen. Earl nam op 1 november 1979 een proefles, en het was raak - hij raakte gefascineerd door deze vechtkunst, en sindsdien staat zijn leven in het teken van Kung Fu/Wushu. In 1984 benoemde sifu Trieu Trung La Earl tot zijn assistent; in 1985 trok sifu Trieu zich terug en nam Earl de leiding van Bao Trieu over. 

Wushu-kampioen 

In zijn actieve sportcarriere heeft Earl nationaal en internationaal de hoogste prijzen weten te behalen. Hij is veelvuldig nationaal kampioen geweest, meervoudig Europees kampioen en heeft ook de wereldtitel weten te behalen. Bij zijn laatste toernooi (Atlantic City, USA) heeft hij de zilveren medaille gewonnen. Met zijn Bao Trieu Demoteam heeft Earl ook grote prijzen binnen weten te slepen. Samen met dit team heeft hij wereldwijd opgetreden, van Europa tot ver daar buiten, zoals Canada, Curacao en China. Om zijn grote lenigheid heeft Earl de erenaam “The Panter from Curacao” gekregen. Hij heeft in allerlei (inter)nationale tijdschriften gestaan en diverse televisieoptredens gedaan. Zo heeft de bekende cineast Sherman de Jesus een documentaire over deze voormalige scheikundestudent gemaakt. In het grote stadion Bercy (Parijs) heeft Earl met zijn demoteam opgetreden voor 20.000 man publiek en voor miljoenen tv-kijkers.

Trainer 

Niet alleen als sporter heeft Earl Blijd zijn sporen verdiend, ook als trainer heeft hij vele kampioenen opgeleid. Hij is bondscoach van het Duitse team en van de Nederlandse nationale selectie geweest. Daarnaast was hij ook docent bij de opleiding Leraar Martial Arts van de federatie oosterse gevechtskunsten onder auspicien van het NOC*NSF. Behalve Kung Fu lessen heeft Earl ook zelfverdediginglessen gegeven aan allerlei groeperingen, zoals bejaarden, fysieke en geestelijk gehandicapten en gemengde groepen.

Ongeluk en revalidatie 

Op 6 mei 1995, op het hoogtepunt van zijn roem en kunnen, was Earl Blijd betrokken bij een zeer ernstig ongeval op de A28 bij Nulde waarbij er in de ravage 4 doden te betreuren vielen. Earl was dusdanig zwaar gewond dat de artsen vreesden voor zijn leven. Uiteindelijk heeft hij 7 dagen in coma gelegen. Na twee reconstructieve operaties van 17 uur en 9 uur heeft hij in het Harense Beatrixoord gerevalideerd. Hier was hij een voorbeeld voor zijn medepatienten. Binnen 6 maanden na zijn bijna fatale ongeluk gaf hij weer zijn eerste demonstratie in Duitsland.
Na zijn revalidatie heeft Earl zich gericht op het lesgeven. Ondanks de restverschijnselen van zwaar hersenletsel weet hij jong en oud nog steeds te motiveren. Daarnaast worden patienten van Beatrixoord nu ook naar hem gestuurd om te sporten. Door zijn eigen ervaring is hij als geen ander in staat om mensen met fysieke beperkingen bij te staan in hun revalidatieproces. Zijn lijfspreuk “Wees niet bevreesd om langzaam vooruit te komen, maar wel om stil te blijven staan” weet hij ook op hen over te brengen. Ook kinderen met (geestelijke) beperkingen krijgen aparte trainingen van hem.  

Sportstimuleringsprijs 

Al vanaf haar oprichting is Wushu / Kung Fu vereniging Bao Trieu / Blijd een open vereniging voor jong en oud, alle lagen van de bevolking en uit diverse etnische bevolkingsgroepen. Met zijn vereniging levert Earl een grote positieve bijdrage aan de multiculturele samenleving. Hij weet iedereen in zijn waarde te laten en samen te laten werken. Vooral voor de jongeren is hij een groot rolmodel. Als blijk van waardering voor wat hij met zijn gevechtskunst tot stand heeft gebracht, heeft de gemeente Groningen Earl Blijd de Sportstimuleringsprijs 2003 toegekend.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Earl Blijd heeft op 29 april 2009 van burgemeester Jacques Wallage van Groningen de onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau ontvangen. Deze onderscheiding vond plaats in het jaar dat Bao Trieu/Blijd haar 30-jarig bestaan vierde en Earl zelf ook 30 jaar met wushu bezig was. Lees hier meer over deze feestelijke dag !

Lijfspreuk

spreuk earl horizontaal

Wees niet bevreesd om langzaam vooruit te komen,
maar wel om stil te blijven staan.

Spreuk BTB