Drakendans

De Drakendans is een van de meest spectaculaire onderdelen van de Chinese gevechtskunst. Het drakendansteam beweegt de delen van de draak synchroon of vlak na elkaar. Daardoor ontstaan de prachtigste figuren en lijkt de draak tot leven te komen. Een drakendans brengt geluk en voorspoed. In China wordt de drakendans dan ook bij alle nationale feestdagen en evenementen opgevoerd. In onderstaande artikelen vind je meer informatie over de drakendans.

De Chinese Draak - teken van geluk

In de Chinese cultuur wordt de draak gezien als teken van geluk. De draak is een hemels dier en stichter van de keizerlijke familie. Voor nog veel meer informatie over dit bijzondere mythologische dier:
Lees meer...

Goud-zwarte Draak: Less is More

Natuurlijk oefende het BTB drakendansteam met de nieuwe goud-zwarte draak voordat de draak zijn eerste publieke optreden had tijdens de Viering van Chinees Nieuwjaar 2018. Marcel Westerdiep was hierbij aanwezig en maakte een lyrische beschrijving van deze bijzondere draak.
Lees meer...

Nieuwe draak gearriveerd!

Na jarenlange dienst was de draak van Bao Trieu aan vervanging toe. Begin 2018 was het zover: de nieuwe zwart-gouden draak kwam aan! Kyra ter Veer geeft in dit artikel de nodige achtergrondinformatie.
Lees meer...

Inwijding BTB Draken

Hoogtepunt van de Viering van Chinees Nieuwjaar 2018 was de inwijding door Ernesto Hoost van BTB's nieuwe goud-zwarte draak: het ceremonieel tot leven wekken van de draak door de zintuigen met rode verf aan te stippen. Ook de 'oude' draken waren natuurlijk ingewijd: in 2006 door Ho La, de jongere broer van sifu Trieu Trung La, en in 2007 door Sem Schilt.
Lees meer...

Drakendans tijdens Chinees Nieuwjaar

Tijdens Chinees Nieuwjaar wordt de Drakendans vaak uitgevoerd. In dit artikel lees je meer over de symboliek en oorsprong, en over het verschil tussen de zuidelijke en de noordelijke drakendans.
Lees meer...

China's meest bekende symbool

De Draak is het meest bekende symbool van China. Het is een mythisch dier, dat o.a. voor regen en vruchtbaarheid staat.
Lees meer ...

De bijzondere betekenis van de Draak

De Draak speelt een bijzondere rol in de Chinese cultuur. Er zijn veel verschillende soorten draken die elk hun eigen betekenis hebben.
Lees meer ...

Hoe de Drakendans is ontstaan...

Een mooi verhaal over hoe de Kleine Gouden Draak de mensen helpt als ze door droogte nauwelijks meer water hebben. Sindsdien wordt de drakendans als onderdeel van het Lente-Festival uitgevoerd.
Lees meer ...

Drakendans - Op zoek naar de Parel van Wijsheid

Wat is een drakendans precies en wat is de betekenis ervan? In dit artikel kan je de antwoorden op deze vragen vinden.
Lees meer ...

Spreuk BTB