Geschiedenis

rond-trieuBao Trieu is opgericht in 1979 in Groningen door Sifu Trieu Trung La. Sifu La had in Vietnam gevechtskunsten gestudeerd aan vechtkunstschool Bao Truyen van Professor Nguyen-Dinh-Bao. Op deze school werden verschillende gevechtskunsten beoefend, zoals Judo, Karate, Vo Vietnam en Kung Fu. Na een examen van 4 dagen behaalde Sifu Trieu Trung La daar zijn tweede leraargraad.
In 1983 benoemde Sifu La Earl Blijd tot zijn assistent. Een jaar later, in 1984, kondigde Sifu La aan dat hij wilde stoppen en nam Earl Blijd zijn taken over. Earl is ook nu nog de hoofdtrainer en coördinator van Bao Trieu/Blijd.
Bao Trieu was lang gehuisvest in het Platformtheater aan het Boterdiep in Groningen. In 2001 ging een lang gekoesterde wens in vervulling: de vereniging kreeg een eigen lokatie aan de Spicastraat in Groningen: Bao Trieu Sportcentrum.

Hieronder vind je teksten, stukjes film en foto's die met de oudere geschiedenis van onze vereniging te maken hebben.

Yen Van La over Bao Trieu

Yen Van La, dochter van Bao Trieu's oprichter sifu Trieu Trung La, deelt haar herinneringen aan de begintijd van Bao Trieu.
Lees meer...

Drakendans en Wushudemo Zagreb

In 2007 opende het demoteam van Bao Trieu / Blijd het Budo Gala in Zagreb (Kroatië) met een uitgebreide drakendans, een Wushu-demo, en Earl's beroemde Chi Kung (Qigong).
Bekijk video's: drakendans deel 1 | deel 2 | deel 3 | wushu & chi kung 

Fataal Moment

Op 6 mei 1995 is Earl Blijd met drie jeugdleden van Bao Trieu 's ochtends vroeg op weg naar een wedstrijd in Vlaanderen. Op de A28 vlakbij Putten komen ze in de dichte mist in een kettingbotsing terecht. De drie jeugdleden komen er gelukkig met lichte verwondingen af, maar Earl is zwaar gewond. Hij heeft meerdere botbreuken (o.a. in zijn gezicht) en hersenletsel. Na zes dagen coma komt Earl weer bij en begint zijn revalidatieproces. Earl moet twee urenlange operaties ondergaan. Tegen alle verwachtingen in is Earl binnen een half jaar zover dat hij weer les geeft aan Bao Trieu.
Het tv-programma Fataal Moment (1995) bespreekt Earl's ongeluk en zijn revalidatie. Fred Royers doet de interviews.
Bekijk video ... 

Slow Motion & Qigong - Bercy 1995

 Door de jaren heen heeft Bao Trieu verschillende slow motion gevechten ontwikkeld en opgevoerd. Deze uitvoering vond plaats tijdens het Festival des Arts Martiaux de Paris Bercy in 1995. In dit speciale gevecht speelt Earl Blijd de rol van de held Wu Song. Wu Song is geboeid en wordt bewaakt door drie soldaten die bewapend zijn met breedzwaarden (Carl Blijd, Marcel Westerdiep en Ben Boddie). Toch weet Wu Song zich vrij te vechten. Wu Song doet dat in een unieke stijl van Chinese vechtkunst, met zowel aanvals- als verdedigende bewegingen. Dit doet denken aan het hoofdstuk "Wu Song Goes Wild at Flying-Could Pools" van een van de meest bekende en geliefde oude Chinese romans: "Outlaws of the Marsh".

Aan het eind van de video laat Earl Blijd een Chi Kung (Qigong) demonstratie zien. Chi Kung toont aan dat het menselijk lichaam veel meer kan verdragen dan we vaak aannemen, al vergt dat wel jaren van trainen in de juiste ademtechnieken en in concentratie.

Deze opnames zijn in 1995 uitgezonden op de tv-zender Eurosport. Fred Royers levert het commentaar.
Bekijk video ... 

Slow Motion gevecht [1]

In de jaren '90 was het Slow Motion gevecht een van de meest geliefde onderdelen van demo's van Bao Trieu. In dit gevecht wordt Earl Blijd aangevallen door drie personen (Carl Blijd, Marcel Westerdiep en Ben Boddie). Na de slow motion uitvoering wordt het gevecht nog op 'normale' snelheid uitgevoerd.
Bekijk video ... 

Sieuw Hung Kuen door Carl Blijd

Carl Blijd demonstreert de Hung Gar vorm Sieuw Hung Kuen.
Bekijk video ... 

Hollandse Nieuwe: Dans Leeuw Dans!

In de zomer van 1990 maakte Sherman De Jésus voor de NOS een documentaire over Earl Blijd. Deze documentaire werd uitgezonden in de serie Hollandse Nieuwe. Hierbij een kort fragment uit deze aflevering, waarin ook sifu Trieu Trung La te zien is.
Bekijk video ... 

Stok/Zwaard Sifu La en Earl Blijd

Sifu Trieu Trung La en zijn leerling Earl Blijd voeren samen een traditioneel Hung Gar gevecht (duiling) uit met stok (gun) en breedzwaard (dao). Ook deze opname stamt uit 1984, toen Bao Trieu optrad tijdens de Viering van Vietnamees Nieuwjaar in Dordrecht.
Bekijk video ...  

Tijger/Kraanvogel door Buu Trieu

Buu Trieu, kungfu-broer van Earl Blijd, laat een traditionele Hung Gar vorm zien: Fu Hok Suen Ying Kuen (Tijger en Kraanvogel Dubbele Vuist / Tiger and Crane Double Fist). Deze opname komt uit het optreden van Bao Trieu tijdens de Viering van Vietnamees Nieuwjaar in Dordrecht in 1984.
Bekijk video ...  

Speervorm door Sifu Trieu Trung La

In 1984 trad Bao Trieu op tijdens de Viering van Vietnamees Nieuwjaar in Dordrecht. Sifu Trieu Trung La liet er een Hung Gar speervorm (Qingshu) zien.
Bekijk video ...

Spreuk BTB