Taiji

2020 09 taiji kop

Ook Taiji (Tai Chi) maakt onderdeel uit van Chinese gevechtskunst (Wushu). Natuurlijk is taiji goed voor je gezondheid en je ontspanning, maar taiji is oorspronkelijk toch echt een vechtkunst! Bij Bao Trieu / Blijd wordt taiji voornamelijk in cursusvorm gegeven (zie hiervoor de agenda). Ook tijdens het jaarlijkse trainingsweekend komt Taiji ruimschoots aan bod.

In de artikelen hieronder vind je meer informatie over taiji en andere vormen van interne Wushu.

tjq btb

Nieuwe leraar Taiji bij BTB: Brian Gude

2022 02 brianM.i.v. februari 2022 geeft Brian Gude les in taiji bij Bao Trieu/Blijd. 

Lees meer...

Valletsel voorkomen met Taiji

Vooral bij oudere mensen is vallen een groot probleem. Dhr. Weng en zijn collega’s van het College of Tai Chi in Sunnyvale (USA) zien hier een belangrijke rol voor tai chi weggelegd: tai chi kan ervoor zorgen dat mensen minder snel vallen, en —als ze toch vallen— ze daar minder letsel aan over houden.
Lees meer...

Taiji op recept?

Taiji blijkt een uitstekende manier van bewegen te zijn om klachten van o.a. fibromyalgie tegen te gaan, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de afdeling Reumatologie van het Tufts Medical Center in Boston.
Lees meer...

10 vragen voor Taiji-grootmeester Tang Wei

Tang Wei, grootmeester en taiji-leraar, was in mei 2018 dertig jaar in Nederland, en geeft ook al zo lang les in Groningen. Hij beantwoordt 10 vragen, en geeft aan: "Zelf oefen ik elke dag en natuurlijk leer ik nog bij. Dat is een proces dat nooit ophoudt."
Lees meer...

Nieuwe leraar Tai Ji bij BTB: Koen Oosterhuis

Vanaf april 2017 geeft Koen Oosterhuis les in Tai Ji bij Bao Trieu. De eerste cursus Tai Ji Quan (Tai Chi Chuan) die Koen bij Bao Trieu verzorgt, start op 4 april 2017 met een open les.

Lees meer...

Xing Yi / Hsing I

Xing Yi is een erg oude Chinese vechtkunst: deze dateert uit rond 1600. Het behoort samen met Taiji en BaGua tot de interne stijlen van Wushu, en onderscheidt zich door zijn directe en felle aanvalstechnieken: direct, hard en meedogenloos.
Lees meer...

Michiel Simon R.I.P.

De cursussen Taiji bij Bao Trieu werden jarenlang verzorgd door Michiel Simon. Helaas is Michiel in januari 2016 overleden.
Lees meer...

PaKua Kung Fu

Bij Bao Trieu zijn altijd wel een aantal mensen bezig met een PaKua-vorm, een speciale interne vorm van Wushu waarbij in cirkels en met vloeiende bewegingen wordt gewerkt.
Lees meer ...

Wei Tuo Qigong

Wei Tuo Qigong (ook wel: 8 minuten Qigong) is een Qigong die erg goed is voor je gezondheid, het is een "zelfhelende oefentherapie". Deze qigong bestaat uit 5 delen, met elk een inleiding en een afsluiting.
Lees meer ...

Taiji Zwaard

Het zwaard is een van de oudste Chinese wapens. Net als de meeste andere Chinese gevechtskunsten, kan je ook taiji met een zwaard uitoefenen. De verschillende taiji-stijlen kennen hun eigen zwaardvormen. Daarbij gelden een aantal basisprincipes, o.a. hoe je je zwaard tijdens het bewegen vasthoudt en hoe je de vingers van je andere hand tijdens de vorm houdt ("zwaardvingers").
Lees meer ...

De waaier in China

Eén van de wapens waarmee je een taiji-vorm kunt uitvoeren is de waaier. Waaier kan je dus niet alleen gebruiken om jezelf koele lucht toe te wuiven, maar ook om je mee te verdedigen. In China kent de waaier nog meer toepassingen, bijv. als decoratie of om karakters in de lucht te schetsen.
Lees meer ...

Verschillende stijlen Taiji

Er zijn verschillende Taiji-stijlen. Elke Taiji-stijl is van oorsprong een compleet zelfverdedigingssysteem met een solovorm, toepassingen, handenduwen ("tui shou") en allerlei wapenvormen, bijv. zwaard, stok, sabel, waaier, speer. Dit artikel gaat in op de Yang-stijl 24 (die je ook bij Bao Trieu kunt leren), het Yang-stijl tweegevecht en het tweegevecht met stok volgens de Chen-stijl.
Lees meer ...

Spreuk BTB