De Groet

kf_2groeten

Waarom groeten we?

De groet is een teken van de hoffelijkheid die onlosmakelijk verbonden is aan vechtkunst. Via de groet laat je je respect zien voor de traditie van Wushu en voor de personen die deze traditie hebben ontwikkeld en zich inzetten om de traditie door te geven aan anderen. Met de groet laat je zien dat je je moed en kracht in zult zetten, maar dat je jezelf daarbij wel onder controle hebt; je zult je bij het beoefenen van je vechtkunst aan de regels houden. 
Een uitgebreide uitleg over historie en betekenis van de groet vind je hier.

Wanneer groeten we? 

De lessen bij Bao Trieu / Blijd beginnen en eindigen met de groet. Ook groeten we de zaal (xun lian guan) bij binnenkomst en bij vertrek.  Daarnaast  groeten we bij wedstrijden. Als je een vorm laat zien, groet je vooraf de scheidsrechters en geef je opnieuw met een groet aan dat je klaar bent. Als je met een tegenstander vecht, groet je je tegenstander voordat jullie beginnen;  na afloop van het gevecht groet je opnieuw je tegenstander en zijn/haar trainer. Ook een demonstratie begint en eindigt met een groet.

Hoe voer je de groet uit?    

kf_basisstandkf_groetkf_basisstand                   

  • Begin in de basisstand: sta met je voeten naast elkaar, plaats je vuisten (duim op je vingers) in je zij, je ellebogen wijzen daarbij recht naar achteren.
  • Breng nu je open linkerhand naar je rechter schouder, je linkerduim is daarbij iets ingetrokken/gebogen en je vingers zijn gestrekt; plaats je rechtervuist tegen de palm van je linkerhand aan.
  • Draai je rechtervoet open en buig daarbij je rechterknie licht, en verplaats je gewicht nu naar je rechterbeen;
  • Breng je linkervoet met gebogen knie naar voren, en steun daarmee losjes op je linker grote teen (je gewicht rust nog steeds op rechts!). Daarmee vorm je de stand Tieuw Kug Ma.
  • Duw tegelijkertijd je handen naar voren. Je ellebogen zijn daarbij op schouderhoogte; zorg hierbij dat je polsen recht zijn (je hand en onderarm vormen dus een rechte lijn.
  • Ga terug naar de basisstand: draai je polsen en breng je handen als vuist terug naar je zij. Trek tegelijkertijd je linkerbeen terug, draai je rechtervoet weer naar binnen —zodat je voeten recht naar voren wijzen— en strek je knieën.

Spreuk BTB